020 – Pochod Stachelberg – Babí 2023

Nastal nový rok 2023 a opět jsou tu nové možnosti, jak strávit čas v přírodě, ať už s rodinou, přáteli či s milenkou…:-) Jednou z nich jsou mnou oblíbené pochody, kterých mám i v letošním roce hodně v plánu. První pochod, kterého jsem se letos zúčastnil byl Podzemní pochod Stachelberg, který pořádala 28. ledna známá parta z Pochodnického spolku.

Organizátoři začátek akce naplánovali tak, aby účastníci přijeli s časovým odstupem podle vstupu na prohlídku a začátek/start pochodů, takže na parkovišti bylo dost místa na zaparkování.

Z parkoviště jsme se přesunuli na místo startu k dělostřelecké tvrzi Stachelberg, u které jsme se prokázali startovním číslem a dostali jsme svačinu a teplý čaj. Poté jsme se přemístili ke vchodu do objektu Stachelberg, kde jsme vyfasovali krásné helmy (viz foto na facebooku) a v 9:00 jsme šli na prohlídku pevnosti.

Naše průvodkyně, která nás podzemím provázela byla moc milá, chápavá a trpělivě odpovídala na naše zkoumavé dotazy ohledně objektu. Celá prohlídka byla moc pěkná.⛄⛄⛄

(pozn. Nový východ/vchod z objektu je moc pěkně udělaný!)

Byla zde i možnost koupit si pěkný suvenýr v pokladně tvrze Stachelberg a dále si prohlédnout vnitřní expozici nebo se tam vrátit po prohlídce a prohlédnout si krásnou expozici.

Po prohlídce jsme byly vypuštěni novým východem na povrch, kde jsme se mohli v klidu podívat po okolí. Já jsem i vybral rozhlednu Elišku, která je přístupná po celý rok, a jelikož bylo krásné zimní počasí bylo na co koukat a fotit. Po procházce okolím tvrze jsme se vydali opět na místo startu, kde jsme dostali ocenění v podobě krásné medaile a certifikátu. Kdo chtěl mohl si dát teplý čaj, či si koupit další suvenýry od pořadatelů jako placku, nášivku, stužky k medailím či medaile již proběhlých pochodů.

Za mě to byl moc pěkný pochod, parta pořadatelů opět nezklamala a udělala pro nás krásný a pohodový výlet kde se o nic nemusíme starat, protože je o nás po všech stránkách postaráno. Opět jsem se sešel s přáteli a měli jsme možnost si pokecat.

Pochvala patří všem, kteří se starají o budování nových expozicí v tvrzi Stachelberg a my díky nim můžeme nahlédnout do minulosti. Velké poděkování patří také Pochodnickému spolku a dalším spolupracujím za realizaci tohoto pochodu. Díky!

Váš Turista Pavel Krahulec